Bluefin Tonijn

De Bluefin tonijn is niet voor niets de “big boss” onder de tonijnen.
In de culinaire wereld is de semi gekweekte, of beter gezegd ‘gemeste’ Bluefin,  de meest kostbare tonijn ter wereld. Omdat de wilde Bluefin niet het gehele jaar te verkrijgen is, kweekt en mest men dit exemplaar op meerdere plaatsen in Europa.

Wiki

Deze tonijn kan een lengte van 450 cm behalen met een gewicht van bijna 700 kg. En wie denkt dat zo’n groot beest zich traag door het water begeeft heeft het mis. De Bluefin is zeer wendbaar en heeft meer power dan menig gemotoriseerd voertuig en kan een snelheid tot wel 90 km per uur behalen. Het is een warmbloedige vis en heeft een gemiddelde lichaamstemperatuur van 22 graden. Altijd 2 graden warmer dan het zeewater waarin deze zich bevindt. De Bluefin tonijn heeft geen zwemblaas. Daarom is het noodzakelijk dat deze vis constant in beweging is, anders zou deze zinken.

Seizoen

Deze periode is meestal vanaf september tot eind april. Hoogwaardig ‘gemeste’ tonijn is niet voor een ieder te koop. Het zijn de Japanners die in Europa een eigen voorraad claimen en deze langer kunnen verhandelen. Deze ziet pas het daglicht nadat de vis 3 jaar is gemest in het bassin. Ook in gevangenschap zet deze vis haar eitjes af. Is de vis zwanger, dan wordt deze niet verhandeld.

Vangsttechniek

Voor het mesten gebruikt men wilde Bluefin tonijn, deze worden gevangen met de purse-seine of met de bekende Tuna trap, gedurende het seizoen waarin de Bluefin de Europese wateren binnen komt.

Deze wilde tonijn vangt men in bassins. Ze worden gemest met hoofdzakelijk diepvries makreel, inktvis en haring. Een goede kweker geeft hoofdzakelijk verse vis. Tonijn is een snel groeiende vis als deze in ideale omstandigheden opgroeit kan deze per jaar met 60% in gewicht toenemen.

Shock Fresh Tonijn steak

Voeding & Culinair

De semi gekweekte of beter gezegd de gemeste Bluefin heeft een hoog vetgehalte en is vetter dan de wilde tonijn. De smaak is veel intenser, maar omdat deze een hoog vetgehalte bezit maakt het deze kweekvariant ook kwetsbaar. De gemeste Bluefin tonijn is bij uitstek geschikt voor de betere Japanse keuken.

Vooral het buik stuk, ook wel Toro genoemd, is het vetste gedeelte van deze tonijn en is zeer geliefd. De Akami is dieprood, minder vet en iets romiger.

SHOCK FRESH

Modern techniques, traditional procedures

Take Tuna and follow us!

sign up to our newsletter for updates

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt